Scooter Center Poeldijk Logo Scooter Center Poeldijk

  • Logo Facebook
  • Logo Instagram
Tel: (0174) 28 95 77
URANUS 16, 2685 LZ, POELDIJK

Tomos

Tomos.jpg

Onlangs ontvingen wij het bericht van importeur Moteo Nederland dat het bromfietsmerk Tomos in Slovenië faillissement heeft aangevraagd. Ooit een groot succesverhaal waarbij er in de topjaren meer dan 10.000 Tomos bromfietsen in Nederland werden verkocht! Met de komst van het leuke model Roadie twee jaar geleden gloorde er weer hoop, maar het mocht niet zo zijn, het kaarsje is, helaas, gedoofd! Ben je een verstokte Tomos aanhanger dan zal je op zoek moeten gaan naar een vervangend merk. Wellicht dat we het merk in de toekomst weer terug zien komen..

De Tomos valt dus niet meer te bestellen!

In de gloriedagen van de bromfiets midden jaren zestig had ruim éénderde van alle Nederlandse gezinnen een bromfiets, in totaal maar liefst 1,7 miljoen bromfietsen. Naast veel buitenlandse merken waren er niet minder dan 36 bromfietsfabrieken actief in ons kleine landje. Met het stijgen van de welvaart deed echter de auto steeds meer zijn intrede. De bromfiets werd ‘ingehaald’ door de auto waarna de ene na de andere bromfietsfabriek moest sluiten. 

Tomos was in 1963 het eerste merk in Nederland met een goedgekeurde bromfiets met voetversnelling. Destijds een ware revolutie. In het midden van de jaren tachtig schreef Tomos opnieuw geschiedenis met de eerste bromfiets in Nederland met vijf versnellingen, een paar jaar later gevolgd door de primeur van de eerste Nederlandse bromfiets met een katalysator in de uitlaat.