Scooter Center Poeldijk Logo Scooter Center Poeldijk

 • Logo Facebook
 • Logo Instagram
Tel: (0174) 28 95 77
URANUS 16, 2685 LZ, POELDIJK

Omkeuren snorscooter naar bromscooter

vragen
Nu de helmplicht is doorgevoerd krijgen wij vaak de vraag wat het om keuren van een snorscooter naar een bromscooter kost en inhoudt. Daarom hebben wij dat hier onder even inzichtelijk gemaakt!

Denk goed na over de keuze snor of brom. Veel mensen denken al moet ik een helm op, dan wil ik hard ook. Echter moet je goed na gaan welke routes je rijdt. Rij je bijv. veel in de stad, is het vaak gunstiger om gewoon op de snorscooter te blijven rijden. Dit omdat je dan de groene golf van de fietsstroken geniet en anders met je bromscooter voor het rode stoplicht staat te wachten tussen de auto’s. In de buiten gebieden ben je vaak wel weer sneller op de bromfiets.

Wil je toch om naar Brom? Dan dient de scooter technisch klaar gemaakt te worden voor de keuring bij het RDW. Vaak denkt men dat dit gewoon even de topsnelheid verhogen is maar er komt meer bij kijken! Het RDW controleert of het voertuig daadwerkelijk voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan 45 km voertuigen. Denk hierbij aan de volgende punten:

 1. Of het Frame/Chassis nummer overeenkomt met het kentekenbewijs
 2. Of het motor nummer overeenkomt met het bijbehorende frame nummer
 3. Als alle verlichting in orde is;
  • Groot licht
  • Stads licht
  • Richting aanwijzers links en recht, voor en achter.
  • Remlicht
  • (Led lampen zijn meestal geen probleem)
 4. Een werkende toeter
 5. Een werkende linker buiten spiegel aanwezig is (rechter spiegel niet noodzakelijk)
 6. Er een rode reflector aanwezig is op de achterzijde
 7. Er een gele reflector aan de linker en rechter zijkant aanwezig is
 8. Of de banden in orde zijn;
  • De draai richting is correct
  • Voldoende profiel
  • Speling in de wiellager in orde is
  • Wiel lagers in orde zijn (geen geluid, goed rollend)
 9. Correcte speling van het frame
 10. Of beide remmen goed functioneren
  • Rem (binnen) kabel niet zichtbaar is
  • Rem schijf(ven) heel zijn
  • Remblokken voldoende voering
 11. Werkende kilometer teller
 12. Er geen uitstekende delen op de scooter bevinden
 13. Een correcte snelheid (marges van rollerbank gelden hier ook)

De snelheid van de scooter wordt getest op een rollerbank. Daarbij wordt er ook gekeken naar de remmen: deze moeten natuurlijk goed in orde zijn als je op een hogere snelheid rijdt!

Zoals je begrijpt is het voor ons dus heel lastig om vooraf een indicatie te geven wat de kosten zullen zijn voor het technisch klaarmaken van de scooter voor de keuring.  Zoals u van ons gewend ben geven wij wel tussentijds een update met onze bevindingen als we met de scooter bezig. Mocht er iets niet goed zijn en je staat bij de RDW-locatie, wordt de scooter niet goedgekeurd en kan je naar huis en ben je genoodzaakt een nieuwe afspraak te maken. Dit willen wij uiteraard voorkomen, daarom gaan wij hier zo strikt mee om.

De keuringskosten van het RDW bedragen om het moment zo’n €108,-. Is de scooter goedgekeurd dan niet te een nieuwe kentekenplaat aangevraagd te worden. Ook dit kan uiteraard bij ons geregeld worden! De kosten hiervan zullen ongeveer rond je €35,- zijn. Wel hebben wij dan uiteraard het nieuwe kentekenbewijs nodig die je na de keuring krijgt thuisgestuurd. Tot slot moet je laten weten aan je verzekering dat de snelheid van je voertuig is aangepast: hun gegevens moeten up-to-date zijn! Vaak blijft je premie hetzelfde na het ombouwen van je scooter.

Gerelateerd