Scooter Center Poeldijk Logo Scooter Center Poeldijk

  • Logo Facebook
  • Logo Instagram
Tel: (0174) 28 95 77
URANUS 16, 2685 LZ, POELDIJK

Het is weer koud en glad in Nederland

20221213_093849.jpg
Hier wat tips om beter om te gaan met de onvoorspelbaarheden van het koude weer Denk hierbij aan het testen van je scooter voor je gaat rijden, de kans op het bevriezen van je gaskabel en het schoonmaken van je scooter i.v.m. de pekel die wordt gestrooid.

Voordat je gaat rijden controleer je eerst of alles nog werkt, van de remmen tot aan de gashendel. In de winter komt het soms voor dat gaskabels bevriezen. ’s Nachts is het heel koud en vriest het en overdag gaat de temperatuur omhoog. De gaskabel heeft een buitenkabel van kunststof en een binnenkabel van gevlochten ijzerdraad. Door de temperatuurverschillen ontstaat condensvorming in de kabel. Vervolgens gaat de binnenkabel van ijzerdraad opnieuw bevriezen of roesten, met als gevolg dat deze kan breken of aanlopen tegen de buitenkabel.

Wat kan ik doen om een bevroren gaskabel te voorkomen?

In de winter de scooter binnen stallen of voorzien van een regenhoes, kan een behoorlijk verschil maken.

Hoe merk ik dat mijn gaskabel bevroren is of op het punt staat te breken?

De gashendel van je scooter moet vanzelf teruggaan naar zijn normale positie. Als je de hendel opendraait en merkt dat het stroever gaat dan voorheen of blijft hangen, dan is dit een overduidelijk signaal dat de kabel kapot kan gaan.

Let op: rijden met een bevroren of vastlopende kabel kan gevaarlijk zijn. De scooter kan uit zich zelf gas blijven geven. Neem daarom de signalen serieus en laat je scooter staan! Na verloop van tijd kun je weer rijden, als de kabel niet meer bevroren is. Je kunt ook je scooter laten ophalen als de kabel gebroken is of heel stroef gaat. 

Oplossing: eigenlijk is er maar een goede oplossing, dat is het vervangen van de complete kabel. Dan pak je het probleem beet bij de oorzaak. Wij horen vaak dat mensen ze doorspuiten en in het vet spuiten maar dan ben je nog steeds niet af van het probleem. Je kan er dan dus ook vergif op innemen dat je binnen de kortste keren weer verrast gaat worden. Vaak bereiden wij de nieuwe gaskabel voor het zetten deze al volledig in het vet zodat het niet weer kan gebeuren.

Zorg dat je windscherm goed schoon is dat niks je zicht belemmerd. Kijk ook naar de banden slijtage, goede banden is het halve werk. Twijfel je over je banden? Kom dan gerust even langs, dan controleren wij of deze toe zijn aan vervanging of dat er een alternatief is.

Pekel is slecht voor je scooter

De laatste dagen is er ook veel pekel gestrooid op de wegen. Hier zijn we wat betreft gladheid natuurlijk heel blij mee. Alleen voor de conditie van je scooter is dit een grote boosdoener. De combinatie van zout en water zorgt ervoor dat het roestproces word versneld!

Dit kan je voorkomen door de scooter met regelmaat af te spuiten. Het is belangrijk dat dit met koud water gebeurt, want warm water laat het zout nog eens extra invreten. Doe het wassen/afspoelen echter wel wanneer de buiten temperatuur boven 0 is!

Zit er op de scooter veel chroomwerk bevestigd? Dan kan je dit het best invetten met zuurvrije vaseline. Dit zorgt voor een beschermlaag tegen het roesten!

Regelmatig schoonmaken van de scooter voorkomt kosten!

Gerelateerd